?

Log in

polyamoriaa - vastuullista monisuhteellisuutta [entries|archive|friends|userinfo]
polyamoriaa - vastuullista monisuhteellisuutta

[ userinfo | livejournal userinfo ]
[ archive | journal archive ]

elokuun alun polytapaaminen (ropecon, dipoli) [Jul. 23rd, 2009|09:56 pm]
polyamoriaa - vastuullista monisuhteellisuutta
syyskuu
Seuraava polyihmisten tapaaminen järjestetään siis ensi viikon lauantaina 1.8.

Tapaaminen pidetään Ropecon-roolipelaajatapahtuman yhteydessä, ilmeisesti Espoon Otaniemen TKK:n koulutuskeskus Dipolin pihalla - saapumisohjeet löytyy Ropeconin sivuilta.

Tapaamisen on suunniteltu alkavan jo kolmen maissa, mut on hyvin mahdollista että jonkinlainen porukka ylläpitää tapaamista pitkin iltapäivää.

Tapaaminen pidetään kyseisessä paikassa sen vuoksi, että ilmeisen suuri määrä tapaamisesta kiinnostuneita ihmisiä on suhteellisen kiinni mainitussa tapahtumassa; on myös aavisteltu, että tapaamisen ollessa ko. tapahtuman yhteydessä se saattaa houkutella paikalle kiinnostuneita jotka eivät ole muuten eksyneet tapahtumiin.

Polytapaamisissa melko suuri osa ihmisistä on ollut kuitenkin jonkin sorttisia nykyisiä tai entisiä roolipelaajia.

Jotkut kaverit ovat naureskelleet että vaikuttaa olevan nimenomaan roolipeleistä, tekniikasta ja sellaisesta kiinnostuneita "nörttipolyja" ja sit toisaalla poliittisia "aktivistipolyja". :)

Oli miten oli, tervetuloa paikalle!
link7 comments|post comment

kummakerho [Jul. 15th, 2009|02:30 pm]
polyamoriaa - vastuullista monisuhteellisuutta
syyskuu
Kummakerho - queer-aiheinen verkkolehti


ja jos tämä kiinnostaa niin ehkä myös Finnqueer-verkkolehti!
linkpost comment

juttu Volt-lehdessä! [Jul. 1st, 2009|02:32 am]
polyamoriaa - vastuullista monisuhteellisuutta
syyskuu
Volt-lehti (Hufvudstadsbladetin kuukausiliite): Monogam, nej tack!
linkpost comment

G-piste 26.6. klo 23:00 Liv [Jun. 25th, 2009|11:50 pm]
polyamoriaa - vastuullista monisuhteellisuutta

vastatuuli
Tiedoksi, että huomisessa G-pisteen uusinnassa (Liv 23:00) puhutaan polyamoriasta. Lieneekö se jakso jossa syyskuu taannoin esiintyi?
linkpost comment

muistutus kuukausittaisista polytapaamisista [May. 28th, 2009|08:29 pm]
polyamoriaa - vastuullista monisuhteellisuutta
syyskuu
Muistutan nyt siis vielä: Helsingin kuukausittaiset polytapaamiset on toistaiseksi sovittu pidettäväksi joka kuun ensimmäinen ja viidestoista päivä!

Seuraava kerta on siis ensi viikon maanantaina, ja sit seuraava kerta parin viikon päästä maanantaina!

Aika on kello 18 ja paikka Hakaniemen Café Java!

Paikalla on vaihteleva määrä ihmisiä ja vaihteleva porukka - usein paikalla on ihmisiä jotka eivät ole aiemmin käyneet. Tietääkseni kukaan ei ole ollut paikalla joka kerta. Itse olen ollut alle puolella kerroista paikalla.

Tervetuloa! :)PS. viikon lukemistoon voisi kuulua vaikka Poly People I Could Do Without! :)
link1 comment|post comment

tuputtamisesta [Feb. 16th, 2009|03:34 pm]
polyamoriaa - vastuullista monisuhteellisuutta
syyskuu
Tuntuu tylsältä kun jotkut tuntuu kokevan että mä tuputan polyamoriaa.


Mä en itse koe tekeväni niin - en edes pidä itseäni varsinaisesti polyna, enkä ihmissuhdeanarkistina, vaan epämääräisesti avoimesti ei-monogaamina, ei-seurustelevana, ei-parisuhteellisena. Puhun ja kirjoitan aiheesta jonkin verran ja haluan herättää ajatuksia, mut en todellakaan ole sitä mieltä että polymeininki "sopis" kaikille.

Toisaalta en ole ylipäänsä sitä mieltä että oikein mitkään romanttis-seksuaaliset suhteet "sopis" kaikille. Ja sit joudutaan vielä määrittelemään tää "sopivuus".

Sanotaan vaikka niin että monosuhteiden yleiset hankalat puolet on monille ehkä helpompia käsitellä kuin polyilysuhteiden yleiset hankalat puolet ja asiat. Tai jotain?


Mä en pyri sanomaan että mikään polyamoria tai ihmissuhdeanarkia olisi parempi malli kuin "tavanomainen" romanttinen kahdenvälinen suljettu parisuhde - se mitä sanon on että jotkut meistä voisivat saada aikaan mielekkäämpiä, itsellemme sopivampia ihmissuhteita suhtautumalla ihmissuhdemalleihin eklektisesti - käytä sitä mikä toimii, korjaile sitä mikä ei toimi, heitä ylimääräiset jutut menemään, yhdistele ja rakenna itse loput.


Lisäksi kannustan itsetuntemuksen lisäämiseen, tietoiseen itsetutkiskeluun ja avoimeen kommunikaatioon, samanaikaiseen oman itsensä ja muiden hyväksymiseen, että oppimiseen ja opettamiseen, jos toinen on halukas oppimaan.

Kannustan katselemaan asioita vähän laajemmin kuin vain oman positiivisen tai negatiivisen fiiliksen kannalta - ja kuitenkin ottamaan huomioon omat fiilikset, jotenkin joustavasti.

Ja suhtaudun tähän juttuun itsekin nimenomaan opettelijana, en niinkään profeettana tai opettajana. Mä oon ihan lapsi vielä. Ja tiedostan hyvin mahdollisuuden, että saatan olla seuraavan kymmenen vuoden sisällä yksiavioisessa avioliitossa - ja vieläpä onnellinen.


Kiinnostunut, utelias ja jokseenkin avoin suhtautuminen elämään, se muhun vetoaa.
link5 comments|post comment

Bi/poly-keskustelua Tampereella [Sep. 4th, 2008|06:53 pm]
polyamoriaa - vastuullista monisuhteellisuutta

imperfekti
Tämä tulee nyt vähän lyhyellä varoitusajalla, mutta. Huomenna, perjantaina, on Tampereen Tammelassa kahvila Hertassa Kummien kissojen järjestämä Sydänruusurock, jota edeltää keskustelutilaisuus biseksuaalisuudesta ja polyamorisuudesta. Keskustelu alkaa 17:00, muu ohjelma 20:00 (tarkempi aikataulu löytyy Hertan sivuilta). Itse olen lupautunut menemään paikalle jutustelemaan. Varsinainen polymiitti tuo siis ei ole, mutta jos täältä joku innostuu lähtemään tapaamaan ihmisiä tuollaisen keskustelun merkeissä, niin se olisi mukavaa.
linkpost comment

Geenit ja monogamia [Sep. 2nd, 2008|06:35 pm]
polyamoriaa - vastuullista monisuhteellisuutta

mukavamies
Tämä kävi Iltalehdessä silmään. (Mikäli artikkelin suora palautus ei ole näillä foorumeilla suotavaa, aloituksen voi toki poistaa.) Kommentteja?

Geeni voi pilata parisuhteen
2.9.2008 14:31

Tiettyä geenityyppiä kantavat miehillä on tuplariski joutua parisuhdeongelmiin.

Uskottomuus ja onneton avioliitto johtuu usein ainakin osaksi miehen geeneistä, väittää tuore ruotsalaistutkimus. Miehillä, joilla on geenityyppi 334, on huonommat edellytykset onnistua parisuhteessaan kuin niillä miehillä, joilta alleeli 334 puuttuu.

Miehet, joilla on alleeli 334 yhdessä kromosomissa, muodostavat kumppaniinsa ohuemman siteen eivätkä avioidu läheskään yhtä todennäköisesti kuin toisenlaisen geeniperimän saaneet miehet. Jos miehellä on alleeli 334 molemmissa kromosomeissaan, riski joutua parisuhde- tai avioliittokriisiin on muihin miehiin verrattuna kaksinkertainen.

- Lisäksi heidän vaimonsa ovat vähemmän tyytyväisiä avioliittoonsa, tutkija Hasse Walum Tukholman Karoliinisesta instituutista sanoi Dagens Nyheter -lehdelle.

Hormoni houkuttaa yksiavioisuuteen

Tutkimukseen osallistui 1 100 kaksosmiestä ja näiden puolisoa, jotka lääketieteellisten testien lisäksi myös haastateltiin.

Miehistä 40 prosentilla oli alleeli 334, joka ohjaa vasopressiinihormonin reseptoreita aivoissa. Aiemmissa nisäkkäillä tehdyissä tutkimuksissa vasopressiinin on todettu liittyvän yksiavioisuuteen.

Vaikka geenityypin ja parisuhdekäyttäytymisen välillä on nyt todettu vahva yhteys, tutkijat eivät vielä tiedä tarkkaan, kuinka vasopressiini vaikuttaa käyttäytymiseen.

- Myyrillä on havaittu, että vasopressiinireseptorit ovat yhteydessä aivojen palkitsemisjärjestelmään. Myyräkoiraat kokevat positiivisen vaikutuksen ollessaan sen naaraan kanssa, jonka kanssa ne ovat pariutuneet. Se, toimiiko hormoni samoin myös ihmisillä, on vielä pelkkää spekulointia, Walum sanoi.
 

Naisilla eri hormoni

Naisiin vasopressiinin ei ole todettu vaikuttavan.

- Miesten ja naisten välillä on biologisia eroja. Myyränaarailla vastaavaa järjestelmää säätelee oksytosiinihormoni, tutkija Paul Lichtenstein totesi Dagens Nyheterille.

- Uskomme, että oksytosiinilla on vaikutusta naisten käyttäytymiseen. Sitä vapautuu esimerkiksi imetyksen yhteydessä ja se vaikuttaa äidin ja vauvan suhteeseen.

Lichtensteinin mukaan tulokset avaavat mielenkiintoisia näkymiä siihen, miten geenit vaikuttavat biologisiin mekanismeihin. Hän sanoi tutkijoiden aikovan soveltaa tuloksia myös käytännön kokeissa.

- Eräs idea on antaa tutkimushenkilöille vasopressiinihormonia nenäsuihkeena ja tutkia sen vaikutuksia heidän parisuhteeseensa.

Pitkäaikaisia vaikutuksia suihkeella ei kuitenkaan pystytä saamaan aikaan, sillä se lakkaa vaikuttamasta jo puolessa tunnissa.

 


link1 comment|post comment

Enemmän rakkautta [Jun. 19th, 2008|10:32 pm]
polyamoriaa - vastuullista monisuhteellisuutta

anttirautiainen
Kaikki kulttuurit halveksuvat valehtelemista. Meidän kulttuurissamme on kuitenkin alueita joilla tietyistä aiheista valehteleminen, tai ainakin totuudesta vaikeneminen on paitsi oikeutettua, myös normi. Yksi tällainen aihe on vetovoima, jota tunnemme muihin kuin omaan kumppaniimme.

Preeriamyyrä on yksi harvoista lajeista, joka pysyy ensimmäisen partnerin kanssa koko ikänsä. Ihmiset eivät elä näin, eivät missään kulttuurissa. Meidän kulttuurissamme puolet avioliitoista päättyy eroon, joissain muissa kulttuureissa joissa avioeroja suvaitaan vähemmän, prostituutio on vielä merkittävässämmä roolissa kuin meillä.

Syrjähypyt ovat todellisuutta suuressa osassa suhteita, ja ainakin jos mukaan lasketaan myös flirttailu ja fantasiat, tuskin yksikään suhde selviää ilman niitä. Tämän tietää jokainen, mutta me teeskentelemme ettemme tietäisi. Näin ollen olemme usein vähiten rehellisiä sille ihmiselle, joka on meille kaikista tärkein, ja jonka kanssa vietämme enemmän aikaamme kun kenenkään muun kanssa. Ja jos totuus joskus pääsee pilkottamaan esiin, se joko haudataan takaisin valtavan draaman saattelemana, tai sitten kaikista rakkaimmasta ihmisestä tuleekin yhtäkkiä kaikista vihatuin, ja samaa valhetta jatketaan joko yksinäisyyteen vetäytyen tai hakeutumalla toiseen, ihan yhtä valheelliseen parisuhteeseen, joka ei välttämättä miltään osin ole edellistä parempi.

Read more...Collapse )
link2 comments|post comment

Yhteisö(i)stä [Apr. 7th, 2008|01:41 pm]
polyamoriaa - vastuullista monisuhteellisuutta
syyskuu
Lähetetty myös Facebookin polyamoria-yhteisöön.

Hoi polytoverit!

Meillä on nyt yhteisöjä jo ainakin Facebookissa, Livejournalissa, Qruiserissa, Irc-galleriassa ja Googlegroupsissa!

Kaikki yhteisöt ovat kuitenkin melkolailla hiljaisia. Lisäksi polytapaamisia on harvakseltaan.

Haluaisinkin kysyä: onko meillä joitain motiiveja tavata toisia polyhenkisiä, tutustua toisiimme, verkostoitua, organisoitua, skeneytyä? Millaisia motiiveja? Onko meillä halua tehdä jotain "ryhmänä" ja pitäisikö asialle tehdä jotain? :)

Ja: saatteko näistä yhteisöistä tällaisenaan riittävästi irti, vai onko teillä jonkinlaisia ideoita, miten näitä voisi pyrkiä kehittämään?

Olisi kiva jos vastaisitte!
link5 comments|post comment

navigation
[ viewing | 10 entries back ]
[ go | earlier/later ]